mandag 26. november 2007

Aromamassasje er ingen luksus.

Aromamassasje høres flott ut. Litt mystisk,litt alternativt og litt sånn dulle-med-meg-selv opplegg. Noe vi kvinner gjør for å gi oss selv litt ekstra luksus i hverdagen.
Vel, for meg er rygg-nakkemassasje en nødvendighet og ikke noe ekstra jeg unner meg selv.

30 år med rygg/nakkeplager.Stramme muskler,hekseskudd,lumbago, muskelkramper, ryggprolaps,nakkeprolaps.Ja,rett og slett mye ryggvondt.
Kiropraktorer, fysioterapeuter, rygg-grupper,nakke-og ryggskole,traksjonsbehandling, hjemmeøvelser,medisiner,sykmeldinger og gåturer er prøvd opp igjennom årene. Noe hjelper for en stund, men problemet blir ikke borte. Det vender alltid tilbake.

Nyere forskning viser at forebygging som man har mast om i 50 år faktisk har lite forebyggende effekt ! 50 % av oss får ryggtrøbbel før eller siden , i større eller mindre grad.
Og forskningen viser også at det ikke er én type behandlingsform som peker seg ut som bedre enn andre for ryggplager. Og det er jo min erfaring også. Grunnen til at jeg stadig har oppsøkt nye behandlere er jo nettopp fordi det hjelper en stund , men problemet blir ikke borte.
For øyeblikket er ryggmassasje det jeg har tro på for mine generelle ryggsmerter. Jeg strammer nemlig musklene, og så forplanter strammingene seg fra muskel til muskel når de prøver å kompensere. Helt til ryggen er som en stålplate !

Massasje oppdaget jeg etter nakkeprolapset. Når du verker måned etter måned og år etter år så prøver man alt som bærer et lite håp om magisk helbredelse. Slik endte jeg opp hos en massør for første gang.
Dersom du ikke ante hvor mange ryggmuskler du har så begynner du å få et hint når massøren knar muskel etter muskel og de er alle ømme og vonde. Og selv et lett trykk kjennes som massøren prøver å kna livspusten ut av deg.

Pusten,ja ! Det er min viktigste jobb når massøren gjør sin jobb. Å huske å puste ! Jeg er sikkert ikke den eneste som automatisk holder pusten når noe er vondt. Så jeg konsentrerer meg om å puste, særlig når refleksen min sier "hold pusten,dette er vondt!"
(Litt synd at jeg ikke ble klar over det før etter mine tre barnefødsler! Jeg innbiller meg fortsatt at fødslene hadde vært lettere om jeg ikke hadde holdt pusten under hver eneste ri!)
Det å slappe av kan være hardt arbeid ! Og der er jeg ikke flink.
En av kiropraktorene jeg har gått til ga meg beskjed om at jeg fikk ingen medalje for min evne til å slappe av ! Neivel, men nå prøver jeg i allefall. Pust inn - pust ut, pust inn - pust ut............

Når jeg går til kiropraktor eller fysioterapeut for mine ryggplager så dekker det offentlige noe av utgiftene. Når jeg går til massør for det samme problemet, så betaler ikke det offenlige fem øre ! For det er ikke anerkjent som behandlingsform for ryggplager. Aromamassasje er regnet som en luksus, noe vi unner oss to-feel-good.
Det hjelper ikke om det skulle ha bedre effekt.
Joda,jeg vet en del fysioterapeuter også masserer. Been there,done that ! Kanskje var jeg uheldig med "mine" fysioterapeuter, men jeg foretrekker en utdannet massør. Den beste var en utdannet muskel-og idrettsmassør. Hun kunne sine muskler ! Dvs. mine muskler.
Hun fikk meg smertefri etter nakkeprolapset og har en veldig høy stjerne i boka mi.

Dessverre så koster det å prøve å holde seg frisk. 270 kr for en 1/2 t med massasje er ingen formue, men når du ganger det med 52 uker hvert år så blir summen ganske høy. Jeg betaler mange tusen kroner hvert år for å holde meg frisk.

NAV burde være glad for at massøren holder meg borte fra sykmeldinger. Ja, så glade at de likestilte det med behandling hos kiropraktor og fysioterapeut. For massasje er ikke en lukus, det er en behandlingsform som holder meg i jobb.

Det neste jeg skal prøve er en osteopat. Det har også blitt anbefalt meg, men de er enda dyrer. Og selvfølgelig refunderes ingenting der heller fra NAV.
Håpet er jo selvsagt at selv om forskningen sier det motsatte så skal jeg til slutt finne den hjelpen som fjerner ryggsmertene mine for alltid !
Inntil da så lovpriser jeg alle massører. Takk for at dere finnes !!