lørdag 11. oktober 2008

Kaffeholikeren og koffeinfri kaffe.



Jeg er en kaffeholiker. Og jeg innrømmer det uten skam.Kaffetrakteren er mitt viktigste redskap på kjøkkenet.Og jeg drikker nok nærmere 2 liter kaffe pr dag, om ikke mere........
Det går masse kaffe på jobb og enda mere kaffe hjemme.
Jeg startet som kaffedrikker som nittenårig au-pair i England. Der ble jeg introdusert til den engelske måten å drikke kaffe på,pulverkaffe med melk og sukker.Inntil da hadde jeg bare forakt til overs for den helsvarte norske kaffen, men dette var noe helt annet.
På kort tid ble det en favorittdrikk og noe som var et must ved hver ny dag som kom.
Vel tilbake til Norge etter Englandsåret så ville jeg bli kvitt valpefettet som hadde hengt seg på i tenårene. Sukker ble byttet ut med suketter.En del år senere begynte media å skrive om farene ved å bruke for mye kunstige søtningsmidler.Mitt daglige forbruk av suketter begynte å bekymre meg og jeg bestemte meg for å kutte de ut. Deretter var det bare kaffe med melk alene. I Norge brukte man egentlig fløte i kaffen om man ikke skulle drikke den svart, men fløte har for mye kalorier så jeg holdt meg til melkeskvetten.
Da jeg giftet meg så var det med en mann som kjøpte kaffebønner og kvernet kaffen selv i en elektrisk kaffekvern.Pulverkaffen min ble satt på hylla. Nykvernet og nykokt kaffe ble hverdagen.

Så kom moten med kaffebarer. Nå var det ikke vanlig kaffe som gjaldt, nå skulle det være cappucino, espresso,moccakaffe,café au lait,caffé latte, is-kaffe,frappuccino,etc.
Ingen av dem slo helt an hos meg. Det måtte eventuelt være en god cappuccino en gang i blant.
Deretter kom presskanner,espressomaskiner, moccakanner,vacumkanner o.l. Samtidig så kom også informasjon om at presskannene og vanlig kokekaffe ikke var bra for kolesterolet.Filter måtte til.
Kaffekjelen og hjemmekvernede kaffebønner ble byttet ut med kaffetrakter og traktekaffe.
Og jeg har slitt ut noen kaffetraktere opp igjennom årene. Moccamaster var lansert som den beste trakteren en periode og selvfølgelig måtte jeg ha en. Så kom kombinasjonstraktere. Nå har jeg en
De Longhi cafe cortina som både trakter kaffe og lager espresso eller cappuccino, men det er nesten bare trakteren som brukes.
Kaffeforbruket ligger nok over anbefalte mengder, men det er positive effekter av kaffe sier forskningen.Koffeinet i kaffe har sentralstimulerende egenskaper.Og bruk av koffein fører til økt velvære,bedret humør,økt konsentrasjonsevne,økt våkenhet,følelse av økt energi, en bedring av visse kognetive funksjoner og økt fysisk utholdenhet.
Ved kronisk inntak over 1 liter pr dag så kan derimot koffeinisme oppstå.Med symptomer som angst,irritabilitet, kronisk insomni,anoreksi og lavgradig feber.
Jeg har god mage for kaffe, tåler som regel mine 2 litre uten å få magesyre. Jeg har også hevdet at jeg kan drikke kaffe hele dagen og kvelden uten å få problemer med å sovne.

Vel den vrangforestillingen ble skutt i stykker i sommer ! Under et familieselskap erklærte jeg igjen at kaffe ikke forstyrret nattesøvnen min. Mine søstre hadde den "frekkhet" å le meg rett opp i fleisen, og minnet meg på at jeg fikk jo ikke sove før kl 2 om nettene !
Og det stemmer det, jeg blir ikke trøtt om kveldene før nærmere halv to om natten. Noe som igjen ikke gir mye søvn om man skal opp igjen klokken halv seks!Men jeg har alltid vært et B-menneske og et nattdyr og har skyldet på at det var mine 10 år som nattvakt som hadde ødelagt døgnrytmen min.
Tanken om at de kunne jo ha rett snek seg inn. Og det måtte jo testes ut.

Koffeinfri pulverkaffe hadde jeg smakt tidligere, men det smakte pyton, så det fristet ikke.
En kollega anbefalte Evergood koffeinfri traktekaffe og jeg gikk på jakt etter den i butikken.
Første kvelden drakk jeg bare koffeinfri kaffe etter kl 17. Og sovnet i stresslessen foran tv kl 23.Og det er veldig tidlig for meg!
Nytt forsøk neste kveld og jeg sovnet igjen i stresslessen, midt under CSI, yndlingsprogrammet mitt.Fikk aldri vite hvem som var morderen i den episoden.............
Nå har jeg forsøkt så mange kvelder at jeg bare må innrømme at koffeinfri kaffe gjør at jeg blir trøtt tidligere enn før.
Og ved at jeg blir trøtt og legger meg tidligere så våkner jeg selvfølgelig også lettere om morgenene.
Det har bare vært positive effekter så langt og ingen abstinenser etter koffein. Nå drikker jeg fortsatt vanlig kaffe om dagen så kroppen rekker neppe å gå inn i hysteri over manglende koffein. Og jeg drikker fortsatt like mye totalt sett, men forsøket mitt har overbevist meg om at om kvelden er det koffeinfri kaffe som gjelder.
Bare synd at den er så dyr. 22 kr for en pose som ikke holder til mer enn ca 3 kvelder. Ja,ja, er en ting viktig nok så blir jo prisen verd det likevel.
Og nok søvn er viktig. Den oppkvikkende effekten jeg taper på kveldstid satser jeg på å få igjen neste dag ved at jeg rett og slett har fått nok søvn !