søndag 7. september 2008

ADHD = omsorgsvikt ?

Da har et leserinnlegg i avisen igjen opprørt meg så mye at jeg måtte ta pennen fatt !
Jeg ble både støtt og rasende over at folk kaster frem sin uvitenhet som noe som de liksom skulle ha greie på..................samtidig som de røper tydelig at det har de ikke !

Det hele startet med at Vardens nye redaktør skrev en artikkel om nordmenn som et sykt folk hvor nesten alle har en diagnose for det ene eller det andre. Lederen ble publisert sammen med en tegning av et barn med ADHD og en snakkeboble som forkynte at vedkommende nå hadde en "livet-ut-forsyning-av Ritalin".
Det kom først en reaksjon fra en annerkjent barnepsykiater i byen .

http://www.varden.no/article/20080902/ORDETFRITT/788034567

Så i går kom dette innlegget under "Hallo Varden" : (kun papirutgaven)

ADHD ELLER OMSORGSVIKT ?
Takk til Lars Kise(Vardens redaktøt),sier nå jeg.Vi strør om oss med diagnoser. mange barn og ungdommer som sliter med å tilpasse seg dagens samfunn får diagnosen ADHD.
Problemene kan f.eks. være utagering,kriminalitet og rusmisbruk. Og i mange tilfeller stemmer diagnosen,men langtifra alle ! Jeg synes det er et paradoks når man nå i tillegg har begynt å gi Ritalin(som er nært beslektet med det narkotiske stoffet amfetamin) før noen diagnose foreligger! Er det riktig å bare anta at problemene skyldes ADHD før man vet ?
Hadde det vært en idé å få til andre løsninger - med foreldrene, hjemmet,skolen og nærmiljøet ?
Er det ansvarsfraskrivelse fra foreldrene? Fra skolen ? Fra samfunnet? Når vi vet at et barn med disse symptomene like gjerne kan være omsorgsviktet - og minst av alt trenger "narkotika"!
Barnevernspedagog med to tenåringsdøtre.


Jeg kan bare ikke la det stå uimotsagt ! Har sendt svarinnlegg til avisen, men om det kommer på trykk vet jeg ikke. Håper i allefall at noen motinnlegg får slippe til i avisen........................

Her er min reaksjon :

ADHD = omsorgsvikt ?

Det kjentes sårt å lese "barnepedagog"s antydning om at barn med ADHD-diagnose muligens heller lider av omsorgsvikt.(hallo varden lørd)
Hvilke faglige kriterier har "barnevernspedagog" til å sette eller motbevise en medisinsk diagnose ? Det innrømmes at en ADHD-diagnose sikkert er riktig i mange tilfeller, men samtidig mistenkeliggjøres vi som foreldre for omsorgsvikt i samme omgang. For hvem vet når diagnosen er riktig og når den skulle være feil ,-om det er opp til utenforstående å synse ? Jeg skal ikke påstå at det aldri kan gjøres feil, fordi jeg er ikke involvert i de utredninger som ligger bak en diagnose/medisinering av andre barn, men det får jeg heller ikke inntrykk av at "barnevernspedagog" er.
Vi har tre barn. To har alltid vært velfungerende, mens én viste allerede i tidlig barnehagealder å ha problemer. "Barnevernspedagog" antyder at barn får diagnosen pga "utagering, kriminalitet og rusmisbruk". Har "barnevernspedagog" vært så involvert i utredninger at dette er noe mer enn synsing sett fra utsiden ?
Utredningen av vår sønn tok år. Både skolen,PPT,SPT,BUP,psykolog og barnepsykiater var involvert før diagnose ble satt av sistnevnte barnepsykiater da gutten var 8-9 år. Har "barnevernspedagog" faglige kunnskaper til å overprøve psykologer og psykiatere ? En barnepsykiater har først en legeutdannelse, deretter en spesialisering i psykiatri og så spesialisering i barnepsykiatri. Det er vel litt mer og annerledes utdannelse enn en barnevernspedagog har ? Kriteriene for diagnosen var bl.a. at symptomene skulle ha vært tilstede i 5 år. Og det gikk ikke på "utagering,kriminalitet og rusmisbruk". Det gikk på hyperaktivitet,manglende impulskontroll,konsentrasjonsproblemer,problemer med å huske ting,problemer med å tilpasse seg sosiale normer fordi impulsene var sterkest. Jo, utprøving av Ritalin ble gjort like før diagnosen ble endelig satt. Evt. effekt av denne kan være med å bekrefte diagnosen, men den utprøvingen er aldri alene den eneste utredningen.
"Barnevernspedagog" mer enn antyder at å gi barn Ritalin er det samme som å fore barn med narkotika! En barnevernspedagog , har så vidt jeg vet, ingen medisinsk utdanning, ingen utdanning i medikamentlære,biokjemi,nevrologi eller hva som skjer i hjernen med denne medisinen. Eller hvordan hjernen fungerer uten denne medisinen for den saks skyld ! ADHD skyldes en kjemisk ubalanse i hjernen, og er ikke en lettvint diagnose for unger som ikke blir tatt vare på av sine foreldre.
75% av de med ADHD har god effekt av medisiner. En positiv effekt som gjør at de fungerer bedre i hverdagen. Konsentrerer seg bedre,er roligere og får bedre impulskontroll. Vår sønn hadde ingen positiv effekt og har dermed ikke vært medisinert etter utprøvningen. Skolemedisinen hadde ingenting annet å tilby ham. Isteden har vi gitt Efalex kapsler (essensielle fettsyrer)som vi opplever har gitt noe virkning. Litt roligere,litt bedre på konsentrasjon og impulshandlingene.
Vet "barnepedagog" at barn som får hjelp tidlig, bl.a. med Ritalin,Concerta eller Strattera, har mindre sjanse for å havne på kriminelle veier ? Ved hjelp til bedre impulskontroll og bedre konsentrasjon er det større sjanse for IKKE å havne på kriminelle avveier eller å ty til rus som en flukt fra sine problemer.
Det har vært hevdet at våre fengsler kan ha inntil 75% innsatte med udiagnostisert og umedisinert ADHD. Ritalin fører ikke barn ut i rusmisbruk og kriminalitet, men kan kanskje heller være med å forhindre det !
Det har vært en hard jobb å oppdra et barn med ADHD. Grenser og konsekvenser har måttet være strengere enn for våre to andre barn før det ble akseptert. Jeg følte meg ofte som en monstermamma for å få ham til å forstå reglene for sosial akseptert adferd.
Den tyngste jobben har vært i forhold til å få den hjelpen han trengte på skolen. Noe som er like viktig som medisinering. Et stort klasserom med 25-30 elever er håpløst for et barn som har konsentrasjonsproblemer og fanger opp alle lyder og bevegelser rundt seg.Og samtidig har manglende kontroll på impulshandlingene sine. Jeg har måttet "sloss" for nok hjelp. Tilbudene/vedtakene var de første årene aldri i nærheten av hva lærerne anbefalte. Jeg anket alt og fikk medhold flere ganger, men ikke uten at skolen ga meg skylden for at andre barn fikk mindre hjelp ! Ressurssene er ikke store nok til at alle kan få all den hjelpen de trenger. Når én får mere,så får andre mindre. Jeg sloss for MITT barn, så får andre sloss for sine. Og det har gått bra, han har hatt god tilpasset hjelp siden 2.kl. Vår sønn går nå siste året på videregående. Han er verken kriminell eller rusmisbruker, men han har fortsatt ADHD og må fortsatt kjempe med sine vanskeligheter.
"Barnevernspedagog" spør om det er en ansvarsfraskrivelse fra foreldre,skole,samfunn å diagnostisere/medisinere barn med ADHD. Nei, det er en ansvarsfraskrivelse å IKKE utrede disse barna og gi dem den hjelpen de trenger for å fungere best mulig !
Det ER derimot en ansvarsfraskrivelse fra våre politikere som ikke er villige til å bevilge NOK penger til støtte/hjelp/tiltak/assistenter/spes.ped.lærere på skolene våre for ALLE barn som trenger tilpasset undervisning !
Det ble sagt av en noe spydig lærer på barneskolen at vår sønn fikk mest hjelp av alle barna på skolen (fordi jeg aldri godtok et dårlig vedtak uten å anke). Javel, men det er kanskje derfor han også klarer seg bedre i dag enn mange andre barn med ADHD !
En mor (og sykepleier) med omsorgsevne.



Det opprører meg også at vedkommende slenger frem sin yrkestittel for på en måte å bruke det som et kriterie for at vedkommende vet hva h*n snakker om. Samtidig som h*n røper ganske tydelig i innlegget at det gjør h*n IKKE ! Måten "barnepedagog" slenger frem påstander om hvordan adhd-diagnose settes viser at dette er bare synsing fra utsiden og ikke er en som kjenner utredningsprossessen.
Barneverspedagog er en tre-årig bachelorutdannelse og sikkert en bra utdannelse i og for seg, men når noen leker fagpersoner på områder utenfor deres fagområde så misbruker de sin yrkestittel for å skape et falskt inntrykk av kunnskap.
Jeg ble så provosert at jeg slang på min egen yrkestittel i underskriften, selv om jeg egentlig kun svarer som en mor og ikke en fagperson. Om vedkommende oppfatter spydigheten vet jeg ikke, men det kjentes godt likevel ! ;-)




Står på trykk i Varden 12/9-08.Noe forkortet.