torsdag 18. august 2011

Sørgemarkeringen etter terroraksjonen ble for "hvitt og kristent."



Kom over denne artikkelen og ble egentlig litt trist.............................

Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, mener Norge møtte angrepet på Norges mangfold med å stadfeste en "hvit og kristen" sørgemarkering.

" Regjeringen klarte ikke å bryte tradisjonen med å samles i et utvalgt trossamfunn da sorg og håp skulle manifesteres.................... Etter bomba og massakren 22.juli forsvant fargene i det politiske landskapet. Skillelinjer ble opphevet. Samling i sorgen og fortvilelsen på tvers av politiske skillelinjer ble en naturlig konsekvens av terroren. valgkampen fikk en timeout. I det livssynsmessige landskapet ble Norge imidlertid hvitt igjen - og kristent."

http://www.dagbladet.no/2011/08/18/kultur/debatt/kronikk/terror/sorg/17725517/


Jeg forstår hva han mener og hva han hadde ønsket, men jeg mener det er et par ting han ser totalt bort fra i uttalelsen sin.

Han kritiserer bl.a. at "Det offisielle Norge søkte inn i en kirke for å markere sorg og håp"
Hva han ser totalt bort i fra er at det "offisielle Norge " har i sin Grunnlov slått fast at " Den evangelisk-lutherske Religion forbliver Statens offentlige Religion." - "Kongen skal stedse bekjende sig til den evangelisk-lutherske Religion, haandhæve og beskytte denne." - "Af Statsraadets Medlemmer skulle over det halve Antal bekjende sig til Statens offentlige Religion."

http://www.kirken.no/?event=doLink&famID=3539

Man kan jo mene at disse paragrafene i Grunnloven bør endres, men de er ikke forandret enda. Foreløpig så står de fast som rettesnor for det offentlige Norge. Og da finner jeg det naturlig at kirken ble det stedet som det offentlige Norge søkte til.
Det er ikke bare å "bryte tradisjonen" som eventuellt skal til, det er en grunnlovsendring som skal til før Kirken ikke er Norges offentlige religion ! Noe Brun-Pedersen tydeligvis ser bort i fra.

Han gir også inntrykk av å mene at mange ble utestengt fordi kirken ble rammen rundt mye av den offentlige sorgen. Man kan ikke gjøre alle til lags, motsatt så kunne noen føle seg utestengt i en samling totalt blottet for tro også. Kanskje kunne det vært flere livssynsnøytrale minnesamlinger, men det var da minst en som jeg vet om . Og hvor mange mener han at vi skal ha,da ?

Av Norges befolkning så er nesten 80 % medlem av Den Norske Kirken, 9 % er medlem i et tros-livssynsamfunn utenfor Kirken,over havparten av disse i et kristent trossamfunn, litt under 2 % av andre religioner. 2 % er ikke registrert i noe tros-livssamfunn.
Human-Etisk Forbund har under 2 % av folketallet som medlemmer.
De kristne kirkesamfunnene økte mest i 2010.

Av de omkomne i terroraksjonene så valgte pårørende kristen begravelse for vel 70 av de 77 døde, 5 muslimsk begravelse (en både muslimsk og kristen)og 3 human-etisk begravelse. Altså ca 90 % kristen begravelser. Og færre en 5 % livsynsnøytralt.

Likevel mener altså Brun Pedersen at sorgen ble nærmest "kuppet" av hvitt og kristent !

Ja, vi er på veg mot et enda mer mangfoldig Norge slik at disse tallene kan endre seg i fremtiden. Og grunnloven og Den Norske Kirkes rolle som offisiell religion i Norge kan også være på veg ut, men det betyr ikke at vi nødvendigvis skal foregripe begivenhetenes gang.

Jeg finner at Brun Pedersen er mer opptatt av å kritisere alt som har kristendommens/kirkens påvirkning i våre tradisisjoner enn å bruke sin tid og sine krefter til sitt humen-etiske ståsted.

En ting skal jeg gi ham støtte på : Dersom det stemmer at et kriseteam fra Human Etisk Forbund ikke fikk være tilstede på Sundvollen fordi de hadde nok prester og en Iman der, så synes jeg det var en feilvurdering. Nå er ikke religion noe som bør være tema når man tar seg av ofre og pårørende, men likevel ville det kanskje vært naturlig at et kriseteam var satt sammen av ulike trosretninger/ ikke-tro.

Jeg har litt problemer med å forstå hans kritikk av bildebruken i NRK : "Dveling ved symboler som representerer et utvalgt livssyn er ikke det som representerer samhold og inkludering i vanskelige tider " .
Hva han sikter til er ikke bedre spesifisert, men jeg tenker at kanskje er et kors vist på tv siden han sier "symboler".

At han bare vil kaste alle symboler og tradisjoner som 85 % av befolkningen på en eller annen måte er knyttet til fordi de siste 15 % ikke har noe forhold til de samme tradisjoner og symboler synes jeg er ganske drøyt!!


Og jeg vil ha meg frabedt Brun Pedersens insuinasjonen om at fordi jeg ikke avviser alt som er preget av min kristne tradisjon, kultur og symboler så støtter jeg opp under massemorderens ønske om et Norge kun for hvite og kristne !!!!!!