onsdag 27. august 2008

"Brenn uniformene og gi de eldre vin !"

Jeg bare MÅ kommentere dette utspillet fra en lokal ungdomspolitiker :

http://www.ta.no/nyheter/article3720704.ece

Adrian Ness Løvsjø i Telemark FpU kommer med dette utspillet i lokalavisen 15.august. Og han henviser til "Lottemodellen" fra Danmark.
Jeg har også sett TV-dokumentaren fra "Lotte", og det er mye tankevekkende i hvordan de har lagt om rutinene og holdningene på sitt private sykehjem. Man kan inspireres og lære av hva de har gjort og tenkt, men den kan ikke direkte kopieres til norske forhold, mest pga norske lover og regler.
Jeg lurer på om Ness Løvsjø vet at mye av grunnlaget for forandringene de har gjort på "Lotte" har bakgrunn i sivil ulydighet ? De nekter å følge lover og regler vedtatt av politikere og helsemyndigheter. De lar være å svare på offentlige brev, lar være å følge kommunale direktiver og utelater å føre påkrevd rapportering og dokumentering. Er det virkelig slik at en politisk aktiv person som Ness Løvsjø oppfordrer oss helsepersonell til å boikotte vedtak som er fattet av politikere ? DET blir vel litt selvmotsigende,eller ?

Fordi "Lotte" er et privat sykehjem så sitter nok bestyreren der, Thyra Frank, tryggere i sjefstolen sin enn en kommunalt ansatt leder her i landet ville gjort, skulle samme metode blitt forsøkt innført !
Fremstillingen i artikkelen kan kanskje like mye skyldes journalisten som Ness Løvsjø. For dersom man virkelig tror at det å "brenne uniformene,kutte ut sovemedisiner og servere et glass vin" alene vil redusere sykefraværet blant ansatte, så tror man nok litt for mye på enkle løsninger.
På vår avdeling har vi også vært oppe i over 20 % sykefravær. Det kom etter en periode med innsparing, hvor lokale politikere og helsemyndigheter bestemte at det ikke skulle leies inn vikarer ved sykdom. Resultatet var et kjempesykefravær i etterkant ! Belastningen av slike innsparinger slår tilbake. Men DET kom på neste års budsjett, så da var det vel greit,da ?

Bemanningen på norske sykehjem er allerede tynt til bristepunktet, så slike innsparinger tåler man ganske enkelt ikke. På vår avdeling har vi en minimums-bemanning som gjør at det går så lenge alle pasientene er friske og ingen trenger noe ekstra. Så fort én er syk,døende eller bare trenger litt ekstra omsorg eller stell, så merker vi at vi er ikke nok folk til å klare jobben på en god måte. Og da går det utover pasientene enten man vil eller ikke.

På "Lotte" har de 23 beboere og 20 HELTIDSstillinger. Bestyrer Frank har innrømmet at de har et noe yngre og noe mindre syke eldre enn den vanlige norske sykehjemsavdeling. Og hun kan selv VELGE hvilke eldre hun skal ta i mot på sykehjemmet ! Og hun har også sagt at selv den bemanningen de har er på smertegrensen av hva som er mulig for å gjøre hva de gjør. Og at det ikke ville være mulig med den bemanningen som er på mange sykehjem her i landet.

Å kutte ut sovemedisin på sykehjem er ikke noe revlusjonerende. Det prøver vi stadig, men vi møter kraftig motstand fra de eldre selv !
De har ofte brukt sovemedisin i årevis før de kommer til oss. Og det er høyst usikkert om de faktisk har nytte av medisinen lenger eller om det er fordi de VET at de har fått den. (Placeboeffekten). Tilsynslegen vår prøver stadig å redusere/fjerne sovemedisin, men da blir det ramaskrik. En dame i slutten av 90-årene truet med å "hjelle " legen om hun ikke fikk de tilbake. Andre gråter av fortvilelse, de vil ikke en gang prøve uten sin kjære sovetablett . Og da sovner de i allefall ikke !

Forslaget om å servere vin isteden er faktisk ikke bare dumt. Jeg har jobbet 10 år på natt, og de eldre sov aldri så godt om natten som når de fikk en dram om kvelden. Men om det er helsemessig bedre å gi alkohol enn medisiner kan kanskje også diskuteres................
Og kommunale budsjett har bare ikke penger nok til å servere vin eller annen alkohol HVER DAG, men alle eldre på sykehjem kan skaffe seg /eller motta av familie det de vil ha av alkohol.
Nå er ikke vin det vi har mest suksess med hos oss, for mange synes det er for surt eller for bittert. Cocnac,sherry,whisky,akevitt o.l. er også for sterkt for mange. Likør derimot er en suksess og særlig Baileys er populært ! Dessverre får vi bare forsyninger to ganger i året, til jul og til påske. Sist jul prøvde vi å bestille 2 store flasker Baileys istedenfor det faste : 1 cocnac, 1 akevitt, 2 rødvin og en bitteliten Baileys. Rett og slett fordi det var det våre eldre foretrakk.
DET var IKKE mulig , for ALLE avdelinger i kommunen skulle versågod ha det samme !!!!
SÅ firkantet er systemet !
Vi har fortsatt cocnac og akevitt stående,som ingen vil ha, mens den lille Baileysflaska var tom på én kveld. Og da måtte vi velge ut hvem av våre eldre som skulle få smake en bitteliten dråpe,- for det var ikke nok til alle !

"Brenn uniformene" sier Ness Løvsjø. Jaha, hva skal vi ha på oss da ? Privat tøy ? Ellers takk !
Bikini ?, foreslo en kollega sarkastisk . Jeg tenker heller at en stor regnfrakk måtte være praktisk noen ganger. Nå trenger jo ikke arbeidstøy være som en stiv uniform. Det finnes mange valgmuligheter til arbeidstøy. Det viktigste er at det ER arbeidstøy !
Er Ness Løvsjø klar over at vi ofte må håndtere ALLE kroppens væsker og avfallsstoffer på en vakt ? Vi steller ofte mennesker med smittsomme sykdommer /infeksjoner og vi steller også døde hvor dødsårsak kanskje ikke er helt klar enda, så det er faktisk en grunn til at smitteregler og hygieneregler sier noe om arbeidstøy.
Enkelte helsepersonell jobber i sammenhenger hvor de får bruke privat tøy og da får de isteden en pengesum som kompensasjon. En sum som aldri er nok til ETT skift en gang. Jeg har selv jobbet i en kommune hvor det ble praktisert. Kommunen sparte sikkert penger på arbeidstøy og vaskeri, mens VI ble den tapende part med ekstra utgifter til flere sett arbeidstøy.
Uniformene skaper avstand, påstår Ness Løvsjø. Tvert i mot så erfarer jeg at den identifiserer oss overfor de eldre,- at vi er en de kan be om hjelp. Det er nemlig så mange personer og vikarer som er innom en sykehjemsavdeling i løpet av en måned at mange eldre ikke klarer å holde oss fra hverandre. Ja, for Ness Løvsjø vet sikkert at det stort sett bare er småstillinger på mange sykehjemsavdelinger ? Nesten ingen pleiere har 100% stilling.
Hvilke andre yrker enn helsevesenet utlyser stillinger på f.eks. 12 og 20 % ?
Kommunen vår startet et projekt for noen år siden, "Småstillingsprojektet", hvor målet var at alle som ville skulle få større stillinger. Nå legges "Småstillingsprojektet" ned, man klarte ikke å oppnå målet. Det var for mange som ville ha større stilling !

Mer aktiviteter og beboere som er lengre oppe om kvelden(hvorfor skal alle 90-åringer ha behov for å være så lenge oppe om kvelden,da ? SYKEhjem tilsier faktisk at det er mange SYKE vi har med å gjøre !) krever bedre bemanning og skal etter Ness Løvsjøs mening kunne finansieres av et lavere sykefravær.
Jo, kanskje det, for vikarbudsjettet på sykehjem er jeg sikker på er digert. I allefall så digert at ingen vil fortelle oss HVOR digert det er !
Og om vi pleiere foreslår å styrke et område som vi mener bidrar til sykefraværet, for dermed å spare på vikarbudsjettet, så er det aldri mulig,- fordi det er en ANNEN budsjettpost!!!!
Hvilken bedrift kunne drive suksessfylt om den ikke så sine budsjettposter i sammenheng ?

Jeg er usikker på det egentlige motivetbakl Ness Løvsjø sine forslag.
Er det for å markere seg selv politisk ?
Er det for å spare kommunen for penger ?
Er det for å frigjøre penger til sine egne foretrukne projekter ?
Er det for å bedre eldreomsorgen på våre sykehjem?
Er det for å få ned sykefraværet ?

Ness Løvsjø sier at FpUs forslag vil gjøre at sykefraværet kuttes fortere enn hva tiltakene som Porsgrunn har valgt vil gjøre.
Ha,ha,ha, beklager, men vi pleiere ler rått ! Dere går med skylapper alle sammen.

Dersom målet er å kutte sykefraværet, så er det rimelig "enkelt" :
* Alle nødvendige hjelpemidler skal være tilgjengelig (uten at vi må demonstrere/bli syke/boikotte/mase for å få det). Bare sjekk hvor mye plager i rygg,nakke og armer står for når det gjelder sykefravær ........
* Bemanningen skal være tilstrekkelig. Og ikke etter politikerenes mening........... (totalt uavhengig av budsjettsparetankegang!)
Jeg vedder på at om man øker grunnbemanningen så vil man spare det inn på redusert vikarbehov.
* Nok fagutdannet helsepersonell med interesse for å gjøre
en god jobb (Ikke-norsktalende utlendinger er sikkert billigere, men vi trenger fagutdannede sykepleiere og hjelpepleiere for å heve standarden)
* Et lønnsnivå som tilsier at det er en fristende arbeidsplass for de som er dyktige og ettertraktet i jobben sin.................

Selv om Ness Løvsjø tydligvis ikke kjenner helt til virkeligheten på en sykehjemsavdeling, så vil jeg likevel berømme ham for å sette fokus på saken. For selv om motivet hans skulle være totalt kynisk..........så er det brakt frem i lyset.
Og jeg velger å tro at han faktisk bryr seg og at han ønsker å få frem nye tanker.
Nye tanker betyr at man ser at de gamle ikke er bra nok.
Og der er jeg enig med ham, selv om jeg ikke er enig i løsningene hans.
Eldreomsorgen i Norge trenger en forandring. Og det må starte med holdningene til våre politikere og helsemyndigheter .
Hvordan vil de forklare at eldreomsorgen har betydelig lavere bemanning enn f.eks rusomsorgen og psykisk omsorg hvis det ikke er fordi de selv nedprioriterer eldreomsorgen som mindre viktig ?

Forslaget om et prøveprojekt er bra.
Ikke for en kopi av "Lottemodellen", men for en bedre eldreomsorg !